Fun bij de Uithof
Beleef De Uithof - dé multifunctionele sport- en evenementenlocatie
Koop hier je online tickets
Snapchat De Uithof
Ruim 300 asielzoekers in Den Haag worden onthaald op oer-Hollandse ‘Koek-en-Zopie’ schaatsmiddag

Ruim 300 asielzoekers in Den Haag worden onthaald op oer-Hollandse ‘Koek-en-Zopie’ schaatsmiddag

dec 14, 2015

Onder het motto ‘schaatsen verbroedert’ organiseert De Uithof in Den Haag op woensdag 16 december een typisch Hollandse ‘Koek-en-Zopie’ schaatsmiddag voor circa 600 asielzoekers die sinds kort in Den Haag verblijven. In nauwe samenwerking met het COA, dat het initiatief met groot enthousiasme heeft begroet, maken de asielzoekers kennis met de Nederlandse schaatstraditie en een Hollandse wintermiddag. Zij worden ontvangen met warme chocolademelk met slagroom en de koks van De Uithof bereiden een lekkere Hollandse erwtensoep met runderrookworst. Voor het vervoer naar het  sporttainment center aan de zuidzijde van Den Haag worden twee bussen ingezet, waaronder de eigen Uithofbus.

Gedurende de hele middag zorgt de schaatsschool van De Uithof voor lessen en begeleiding om mensen de eerste beginselen van het schaatsen te leren. Ooms Schaatsport stelt schaatsen beschikbaar en medewerkers van De Uithof en het COA zorgen voor verdere begeleiding en een gastvrij onthaal.

Schaatsen verbroedert

‘Na voetbal is schaatsen de meest beoefende sport in Nederland. Als er straks ijs op de sloten en meren van Nederland ligt, wil je toch dat iedereen daarvan geniet en een beetje kan schaatsen’, licht directeur Eugène de la Croix van De Uithof het initiatief toe. ‘Wij zijn vorig jaar een intensief project gestart met het thema ‘Schaatsen verbroedert’. Samen bewegen en sporten, zoals leren schaatsen met vallen en opstaan, zorgen voor plezier. Het verbindt mensen en is daarmee een prachtige vorm van integratie. Tevens hopen we de schaatssport hiermee een impuls te kunnen geven.’

Nieuwe generatie

De schaatsschool van De Uithof gaat komende tijd mensen uit verschillende culturen opleiden om jongeren enthousiast te maken voor de sport. Op dit moment is 50% van de scholieren in Den Haag van niet autochtone afkomst. Deze jongeren zijn ook de schaatsers van de toekomst, stelt De Uithof dat komend jaar een nieuw schoolschaats-programma ontwikkelt.

Den Haag staat bekend als stad van Vrede en Recht, maar ontwikkelt zich ook steeds meer als Sportstad en stad van Gastvrijheid. ‘Juist in de decembermaand is het goed om mensen te laten blijken dat wij om hen geven’, vindt De la Croix. Deze Koek-en-Zopie middag past in de maatschappelijke ambitie van De Uithof die ook actief ondersteuning biedt aan andere organisaties, zoals de Soepbus/De KesslerStichting, het Sophiarevalidatiecentrum en Right to Play.

Over De Uithof

De Uithof in Den Haag, gestart in 1973 met een 400 m schaatsbaan, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste Sporttainment Center van Europa. In het sportcentrum aan de rand van de hofstad kunnen bezoekers maar liefst 4000m2 sport en spel activiteiten beoefenen. Het brede aanbod activiteiten is afgestemd op vele doelgroepen en biedt sport & spel voor iedereen vanaf 4 jaar. De Uithof speelt daarmee een belangrijke rol in de sport & spel beleving van de inwoners van Den Haag en omgeving. Daarnaast weten ook steeds meer mensen De Uithof te vinden voor een dagje uit. Afgelopen jaar bereikte De Uithof met 1,2 miljoen bezoekers voor het eerste de tiende plaats in de Top 50 Dagattracties, gepubliceerd door het NBTC.

Sport en Spel faciliteiten De Uithof

 • 400 m Schaatsbaan, semi-overdekt
 • Krabbel schaatsbaan, semi-overdekt
 • IJshockeyhal & kunstschaatsbaan (indoor)
 • 211m sneeuwbaan (indoor)
 • Klimmuur (indoor)
 • Bouldermuur (indoor, voorjaar 2016)
 • Kartbaan (indoor)
 • Lasergame  (indoor)
 • Airsoft (indoor)
 • Sumo-worstelen (indoor)
 • Bungee soccer (indoor)
 • Kidszone 5-8 jaar (semi-overdekt)
 • IJskarten (april/mei, semi-overdekt)
 • Sport & Spel Paleis (juni-september, semi-overdekt)