Fun bij de Uithof
Beleef De Uithof - dé multifunctionele sport- en evenementenlocatie
Koop hier je online tickets
Snapchat De Uithof
De Uithof met financiering van het Energiefonds Den Haag op weg naar een klimaatneutrale exploitatie

De Uithof met financiering van het Energiefonds Den Haag op weg naar een klimaatneutrale exploitatie

okt 7, 2015

De Uithof met financiering van het Energiefonds Den Haag op weg naar een klimaatneutrale exploitatie

Dit jaar rondt het Sporttainment Center De Uithof de tweede fase af van een drie-fasen plan ‘De Uithof op weg naar een klimaatneutrale exploitatie’. De afgelopen jaren is De Uithof een weg ingeslagen die moet leiden tot een forse afname van CO2-uitstoot. Met de investeringen in fase 1 en 2 is een bedrag gemoeid van 2,7 miljoen euro. Deze investeringen zijn mede mogelijk gemaakt door een financiering van € 844.000,- vanuit het Energiefonds Den Haag (ED), bestuurd door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).

Energiefonds Den Haag: mede mogelijk gemaakt door Europa

‘De Uithof op weg naar een klimaatneutrale exploitatie’ is mede gefinancierd vanuit het Energiefonds Den Haag. ED is een initiatief van de gemeente Den Haag en mede mogelijk gemaakt door geld vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het energiefonds is opgezet om zakelijke projecten te (co)-financieren die de uitstoot van schadelijke stoffen in Den Haag omlaag brengen. Als medefinancier van duurzame energieprojecten levert het fonds voor ondernemers een bijdrage waar de markt daar niet helemaal zelf in voorziet. SVn is fondsmanager van ED. Jan Willem van Beek, directeur van SVn: “De bijdrage vanuit het Energiefonds Den Haag is nodig om projecten zoals een klimaatneutrale expoitatie van De Uithof mogelijk te maken. En in tegenstelling tot subsidies is ED revolverend. Geleend geld wordt met rente terugbetaald en komt daarmee weer beschikbaar voor nieuwe leningen.” 

Tijdens de opening van het nieuwe winterseizoen in De Uithof op 4 oktober a.s. zal Richard Luigjes, Manager Fondsontwikkeling bij SVn, samen met wethouder Rabin Baldewsingh van SWWS (Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport) een logo-plaquette over de bijdrage vanuit het ED uitreiken en ophangen in De Uithof. ‘Wij zijn hier ontzettend trots op’, laat directeur Eugène de la Croix van De Uithof weten. ‘In de afgelopen jaren hebben wij veel stappen gezet om de uitstoot van CO2 te reduceren en te komen tot een verdere verduurzaming van De Uithof. Mede dankzij de financiële steun vanuit het Energiefonds Den Haag is dit mogelijk gemaakt.’

Maatregelen in fase 1

In fase 1 is er een reeks investeringen gedaan met een totaal bedrag van 1,6 miljoen euro ten behoeve van:

  • Aanschaf twee nieuwe ijsdweilmachines, elektrisch aangedreven
  • Installatie van nieuwe sneeuwsysteem
  • Overschakeling op led-verlichting in de meeste ruimten van De Uithof
  • Bouw van een overkappingsconstructie op middenterrein van de schaatsbaan met winddoek
  • Aanschaf van elektrische karts
  • Aankoop van nieuwe pistebully voor de sneeuwbaan

 

Verbeteringen in de machinekamer in fase 2

In fase 2 ligt de focus op de machinekamer van De Uithof. Zo is een op gas aangedreven aggregaat dat stroom en warmte leverde verwijderd en vervangen door een speciaal ontwikkelde warmtepomp. Deze gaat alle warmte die vrijkomt bij het koelproces van de schaats- en sneeuwbaan terugvoeren in het gebouw. De oude watergekoelde condensors worden vervangen door elektrische individueel regelbare condensors. Dit scheelt al 13.000 m2 water per jaar en chemicaliën en draagt bij aan de reductie van CO2.

Ook de warmwater tapinstallatie voor het maken en onderhouden van het ijs, als mede voor de kleedkamers zijn vervangen en worden gekoppeld aan warmtebronnen via het restgebruik van vrijkomende warmte. Alle geplande werkzaamheden in fase 2 zullen eind december dit jaar zijn afgerond. De investering bedraagt 1,1 miljoen euro.

Fase 3, installatie zonnepanelen

In de komende drie jaar wordt fase 3 gerealiseerd, centraal hierin staat de installatie van zonnepanelen op het dak van de sneeuw- en van de schaatsbaan van De Uithof. Hiermee kan De Uithof 2,4 megawatt stroom per jaar opwekken. De Uithof gaat tevens meewerken aan een zogenaamde ‘peakshafing’ formule. Hiermee kan De Uithof stroom leveren aan het landelijke net. In deze fase wordt ook een ‘waterfabriek’ gestart, waarmee regenwater wordt opgevangen ten behoeve van productie van sneeuw en ijs. De totale investering in deze fase bedraagt 3,4 miljoen euro.