Over
duurzaamheid

Duurzaam van alle kanten

Bij de Uithof hechten wij veel waarde aan duurzaam ondernemen. Met welgeteld 8150 zonnepanelen liggen er op het dak van De Uithof en daarmee heeft de schaatsbaan het grootste zonnedak van de regio en levert De Uithof een gigantische bijdrage om Den Haag klimaatneutraal te maken.

De Uithof is op dit moment bezig met een enorme operatie om nog duurzamer te worden. De afgelopen tijd stapte het bedrijf al over op LED-verlichting en werdenalle karts en dweilmachines vervangen of omgebouwd. Vandaag de dag rijden deze op stroom, in plaats van op benzine of diesel en deze stroom wekken wij zelf op Daarnaast wordt er veel zuiniger met water omgegaan. Het schaafsel van het ijs wordt bijvoorbeeld opnieuw gebruikt.

Restwarmte hergebruikt

Ook in de gigantische machinekamer in de catacomben van het complex is veel vervangen. De restwarmte die bij het koelen van de banen vrijkomt, wordt nu gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Volgens de directeur van De Uithof, Eugène de la Croix, gebeurt dat om twee redenen. De onderneming wil graag duurzamer worden én het levert geld op. Want in totaal leidt het tot een besparing van tweeënhalf tot drie ton op de exploitatie. De zonnepanelen en de andere maatregelen vroegen wel een flinke investering. Een deel van dat geld kwam uit een speciaal energiefonds van de gemeente Den Haag en een subsidie van het Rijk.

Den Haag wil in 2040 en wellicht al 2030 klimaatneutraal zijn. Dat vraagt flinke maatregelen. Van de gemeente zelf én van burgers, woningbouwcorporaties en bedrijven. De Uithof neemt die verantwoordelijkheid nu al.